Pentuesuunnitelma vuodelle 2016:N Uch PahaSapa-m's IndianaJones WTD X FI Mva Neatut Nirknark I'Maitsiak REK1


Pennut syntyivät 8.10.2016
3 tyttöä ja 5 poikaa

Kasvatan alaskanmalamuutteja suuresta rakkaudesta ja kunnioituksesta tätä hienoa rotua kohtaan. Pidän ensisijaisen tärkeänä, että rotu pyritään säilyttämään alkuperäisenä, työskentelevänä vetokoirana. Se on vastuuni kasvattajana.
 
Kun suunnittelen pentuetta valitsen terveet, hyväluonteiset ja työskentelevät koirat, jotka ovat hyviä rotunsa edustajia ulkomuodollisesti. Suunnittelen jokaisen pentueen huolella ja harkiten. Tavoitteena on kasvattaa laadukkaita pentueita, joista tulee terveitä ja iloisia malamuutteja, jotka soveltuvat kaikkeen harrastukseen ja perheenjäseneksi.
 

Suomessa alaskanmalamuuttien terveystilanne on suhteellisen hyvä. Rodun PEVISA-ehdoissa vaaditaan virallinen lonkkakuvaus ja terveet silmät molemmilta vanhemmilta. Nämä ehdot on täytyttävä, jotta pentueen voi rekisteröidä Suomen Kennelliitossa. Alaskanmalamuuttiyhdistyksellä on käytössä vielä tarkemmat kriteerit jalostuskoirille. Mielestäni vaatimalla esim terveitä lonkkia (A tai B) voimme jatkossakin kasvattaa terveitä malamuutteja. Mikäli koiralla on aiempia jälkeläisiä, tulisi niistä olla saatavilla terveystietoja ja jälkeläisten tulisi olla terveitä ja laadukkaita koiria. Muutoin tulee tarkoin harkita koiran uudelleen käyttämistä ja valita uusi partneri huolella. Huomiota tulee kiinnittää myös koirien jälkeläismääriin, koska yksittäisen koiran liialliselle käytölle ei ole olemassa mitään järkevää perustetta. Toiveena on, että jalostukseen käytettävien koirien työkyky on jollain tavalla testattu, koska alaskanmalamuutti on käyttökoirarotu. Luonne on erittäin tärkeä seikka jalostuskoiria valittaessa ja siihen tulee kiinnittää erityistä huomioita jokaisen yhdistelmä kohdalla.

Pennut syntyvät ja kasvavat sisällä ihmisten kanssa. Huolehdin tarkasti emon hyvinvoinnista niin tiineyden kuin imetyksenkin aikana. Kaikki koirani rokotetaan ja madotetaan säännöllisesti.
 

Pentujen kanssa vietetään paljon aikaa, näin ne tottuvat hyvin ihmisiin. Käsittelen jokaista pentua päivittäin. Ystävät ja tuttavat ovat tervetulleita tutustumaan pentuihin, joten ne tapaavat myös muita ihmisiä niinä viikkoina jotka ne ovat emänsä hoivissa. Koska pennut syntyvät sisällä ne tottuvat luonnostaan myös jokapäiväisiin kodin ääniin ja rutiineihin. Punnitsen ja tarkistan pennut alussa päivittäin. Niille tarjotaan alusta alkaen vain laadukasta ruokaa. Kiinnitän paljon huomiota emän ruokintaan, jotta se jaksaa imettää pentuja hyvin ja säilyy itsekin mahdollisimman hyväkuntoisena. Pennut luovutetaan eläinlääkärin tarkastamina ja tunnistusmerkittyinä. Jokaisen pennun mukana tulee kirjallisena pennun hoito- ja ruokintaohjeet. Olen kiinnostunut pentujen tulevaisuudesta ja haluan pitää yhteyttä niiden omistajiin jatkossakin. Neuvoa ja apua saa kysyä koska vaan, pyrin auttamaan jokaisessa ongelmatilanteessa.
 

Haen pennuille koteja, joissa niiden kanssa todella vietetään aikaa ja joissa niiden kanssa harrastetaan. Pennun ostajan on tärkeää sisäistää myös terveystutkimusten tarpeellisuus. Toivon, että kasvattejani käytetään myös näyttelyissä.

Omien koirien kanssa harrastetaan monenlaista. Sen näkee kuinka ne nauttivat työstä ja tekemisestä. Ne nauttivat siitä kun saavat olla mukana ja osallistua. Ne ilahtuvat aina kun pääsevät mukaan. Pelkästään sen elämänriemun näkeminen, suunnattoman liikkumisen riemun kokeminen antaa itsellekin paljon iloa. On ilo omistaa onnellisen näköisiä koiria ja harrastaa niiden kanssa. Toivon, että pennun omistajat löytävät myös tämän yhteisen ilon ja riemun, yhdessä kokemisen ja elämisen onnenhetket. Jokapäiväisessä elämässä koirat tuovat iloa ja onnea silloinkin kun vain olen kotosalla niiden kanssa. Koirat ovat sisällä leikkimässä, löhöämässä ja rakastettavana. Ne kaipaavat hyvin selvästi myös ihmisen seuraa vaikka ovatkin toistensa seurana ulkona.

Jokainen malamuutin omistaja ei aio koskaan käyttää koiraansa jalostukseen, eikä se olekaan tarpeen. Kuitenkin on tärkeää, että mahdollisimman monelta koiralta saadaan terveystulokset. Ei riitä, että vain jalostukseen käytettävät koirat tutkitaan. Sisarusten ja sukulaisten tulosten perusteella saadaan laajemmalti tietoa sukulinjoissa mahdollisesti piilevistä sairauksista. Tästä syystä toivon, että jokainen pennun ostaja sisäistää tämän ja on valmis omalta osaltaan kantamaan kortensa kekoon terveen malamuutin puolesta. Osana tätä kaikkea on myös ulkomuodon tarkastelu. Näyttelyiden ensisijainen tarkoitushan on palvella koiranjalostusta. Näyttelyissä koirasta saadaan laatuarvostelu ja sitä verrataan myös muihin rotunsa edustajiin. Siksi toivon, että jokainen malamuutti kävisi edes muutaman kerran näyttelyissä. Se palvelisi rotua ja rodunjalostusta kuten terveystarkastuksetkin. Näyttelyissä menestyminen ei ole ensisijaisen tärkeää vaan saada tietoa yksilön rakenteesta ja sen ulkoisista ominaisuuksista. Toisaalta näyttelyt ovat mukava harrastus, näyttelyissä on mukava käydä..

Jos olet kiinnostunut tulevista suunnitelmista niin ota yhteyttä – kerron mielelläni lisää !

Takaisin ylös