Pentueet

Kennelnimi Neatut vahvistettiin vuonna 2001 ja ensimmäinen pentue syntyi 2002.
Vuosina 2002-2007 kasvattajana oli myös Jouko Mikkonen.
Pentueita on syntynyt tähän mennessä 11.

ALMA-lehdessä 2018 ollut kasvattajahaastattelu: Kasvattajahaastattelun_2018

Minulle kasvattajana lähtökohta on rodun alkuperän kunnioittaminen. Malamuutti on kehittynyt ankarissa olosuhteissa ihmisen avuksi ja kaveriksi, sen kuuluu olla energinen ja aktiivinen koira joka edelleen pystyy työskentelemään vaikka olosuhteet olisivat hankalat. Malamuutin ei kuulu olla löysä tai flegmaattinen eikä se ole vain suloinen halinalle.

Perusterveys, elinvoima ja pitkäikäisyys, luonnolliset astutukset ja synnytykset – kaikki nämä kertovat rodun tilanteen olevan edelleen hyvä eikä ihmisen jalostus ole vaikuttanut siihen vielä liikaa. Kasvattajien tehtävä on huolehtia siitä, että rotu pysyy tulevaisuudessakin edelleen ankaria olosuhteita kestävänä arktisena vetokoirana.

Jalostukseen käytettävien koirien tulee olla perusterveitä, hyväluonteisia ja rakenteeltaan terveitä. Pyrin käyttämään koiria jotka kykenevät rodunomaiseen työskentelyyn. Malamuutti ei ole liioiteltu miltään osin. Pentueen vanhempien tulee täydentää toisiaan eikä niillä saa olla samoja puutteita tai sukurasitteita. Pyrin välttämään kasvatuksessani valtasukuja ja käytän harvinaisempaa sukulinjaa jos se on mahdollista.

Yhden koiran jalostuskäytön tulee olla maltillista. Minulla narttu tekee elämänsä aikana vain 1-2 pentuetta, vain poikkeustapauksessa kolme. Pentueiden väli emällä on vähintään 1½ vuotta edellisestä synnytyksestä. Urosten jalostuskäyttöikä on paljon narttua pidempi, joten nuorella uroksella ei ole kiire astuttaa eikä ainakaan useampaa pentuetta. Yleisesti ottaen, aiemmista pentueista pitäisi olla jo jotain terveystuloksia nähtävillä ennenkuin urosta käytetään uudelleen ja mielestäni enintään 5 pentuetta on urokselle riittävästi maassamme.

Kennelin kantakoira oli Pati (Mukluk Nippaitok) joka oli ensimmäisen 2002 syntyneen pentueen emä. Sama emälinja jatkuu minulla edelleen.